Tahko’s goal is to achieve the Sustainable Travel Finland label by 2024. About 20 tourism companies in our region are involved in achieving this goal. These companies believe that developing tourism sustainably is not only good for the environment, but also for the comfort and wellbeing of our visitors. By valuing and cherishing our region, together we also cherish our locals and the tourists who come here.
Meidän ravintolamme Rehti ja Riemu, ovat mukana näissä 20.ssä Tahkon alueen yrityksessä, jotka kantavat vastuun kestävästä kehityksestä.
Olemme saaneet vuonna 2021 Ekokompassi -sertifikaatin ja haemme Sustainable Travel Finland -merkkiä vuoteen 2023 mennessä.
Pidemmällä aikavälillä kestävyys vaatii suunnitelmallisia, ympäristöä kunnioittavia sekä hoivaavia toimia, joten olemme mahdollisuuksien mukaan lisänneet ravintoloihimme luomu- ja lähellä tuotettuja tuotteita. Puhdistamiseen käytämme vain ympäristömerkittyjä tuotteita.
Jätettä pyrimme tuottamaan mahdollisimman vähän ja kehoitamme myös asiakkaitamme huomioimaan, ettei ylimääräistä jätettä pääsisi syntymään.
Olemme myös uudistaneet perusteellisesti jätteiden kierrätyksen toimipisteissämme sekä tarkastelleet yhteistyökumppaneidemme toimintamalleja. Lisäksi on huomioitava myös taloudellinen sekä sosiokulttuurinen aspekti, pidämmekin tärkeänä arvona työllistää paikallisia osaajia, jonka vuoksi henkilökuntamme onkin 80%.sesti nilsiäläisiä. Meille tärkeää on myös käyttää paikallisia korjaus- ja huoltoyrityksiä.
Työtä on vielä paljon mutta olemme nähdäksemme oikealla tiellä, ja tarvitsemme vastuulliseen toimintaan myös asiakkaittemme apua.
Our restaurants, Rehti and Riemu, are involved in these 20 companies in the Tahko region that bear responsibility for sustainable development.
In 2021, we have received an Ekokompass certificate and are applying for the Sustainable Travel Finland brand by 2023.
In the longer term, sustainability requires systematic, environmentally friendly and nurturing measures, so we have added organic and locally produced products to our restaurants where possible. For cleaning, we only use eco-labelled products.
We strive to produce as little waste as possible.
We have also radically renewed the recycling of waste in our restaurants. It is important for us to employ local experts, which is why our staff are 80% local. It is also important for us to use local repair and maintenance companies. There is still a lot of work to be done, but we believe that we are on the right track, and we also need the help of our customers to act responsibly.
Yhteistyö terveisin,
Cooperation greetings
Suvi, Raili ja Ilkka